CeBeDeM

CeBeDeM

index
van de aangesloten componisten

PRENGELS, Steven

Steven Prengels studeert van 1996 tot 2003 aan het Lemmensinstituut en de KU Leuven. Daarna zet hij zijn studies verder aan het Conservatorium van Antwerpen (Master in Compositie bij Wim Henderickx, Contrapunt en Fuga bij Peter Thomas). Tussen 2003 en 2007 dirigeert en/of orkestreert hij verschillende musicals als Chaplin, Annie, Dracula, Peter Pan en Rembrandt. In 2007 verhuist hij naar Amsterdam en behaalt aan het Conservatorium van Amsterdam in 2009 nogmaals een Master in Compositie. Ditmaal beloont de jury hem met het maximum van de punten.

Tijdens de World Soundtrack Awards 2004 (Internationaal Filmfestival van Vlaanderen) ontvangt hij de eerste prijs (Award for the most original Composition by a young Belgian Composer) voor zijn score bij een stille kortfilm uit 1906. Deze soundtrack werd gecreëerd door het Vlaams Radio Orkest olv Dirk Brossé. In juli 2007 ontvangt hij voor de compositie Festschrift de ‘Prijs voor Nieuwe Muziek’ van de provincie Oost-Vlaanderen.
In april 2008 wordt in de Singel te Antwerpen Schäume gecreëerd, een werk voor drie symfonische orkesten, gecomponeerd in opdracht van het conservatorium van Antwerpen. Een maand later wordt in datzelfde huis zijn orkestwerk Konstellation gecreëerd door de Belgische Kamerfilharmonie onder leiding van Ben Haemhouts, die het werk tevens bestelde.
In 2009 componeert hij de theatercompositie EXHIBITION, Sept Tableaux de/sur/pour “La Mariée mise à nu par ses Célibataires, même” de Marcel Duchamp (voor een vrouw, negen mannen, bas trombone en geluidsband), waarin hij op originele wijze het oeuvre van Marcel Duchamp belicht. Het betekent een keerpunt in zijn oeuvre.
In december 2010 gaat Morgenröte in première in Luik en Brussel, een strijksextet geschreven in opdracht van het Oxalys Ensemble. In datzelfde jaar creëert hij samen met Alain Platel en Frank Van Laecke een nieuwe voorstelling voor Les Ballets C de la B. Deze Gardenia zou een internationaal succes blijken. Tussen mei 2010 en juni 2012 tourt deze voorstelling naar verschillende landen en continenten als Europa, Canada, Amerika en Australië.
Op vraag van het SymfonieOrkest van Vlaanderen schrijft Steven Prengels momenteel een nieuw orkestwerk. Deze 1ste symfonie zal gecreëerd worden door het SymfonieOrkest in het najaar van 2011.

werken

  • Exhibition, 2009
    een vrouw, negen mannen, bastrombone en geluidsband 00:50:00
  • Konstellation, 2007
    kamerorkest 00:07:00